22 noviembre 2019

Dentro de la Setmana del gènere, la igualtat i la diversitat, UPV.

LUGAR

Salón de actos, Escuela Técnica Superior de Ingeniería Informática, UPV. Edificio 1E, Planta 0.

MATRÍCULA

Libre asistencia hasta completar aforo.

MATRÍCULA

ATENCIÓN! PRORROGADA HASTA EL 21/11/19 A LAS 12 PM.

Nombre completo y DNI a arteyactivismocontraviolencia@gmail.com hasta el día 21 de noviembre a las 24 horas: 6 horas de Actividades Específicas en el Doctorado Arte: Producción e Investigación de la UPV. Obtención de certificado para asistentes.

ATENCIÓN:

DAMOS LA BIENVENIDA AL PROGRAMA A LA DOCORA AMPARO ZACARÉS, QUIEN SUSTITUIRÁ A MARISOL SALANOVA, QUE EXCUSA SU AUSENCIA.

La Dirección de la IV Jornada ofrece sus disculpas por las molestias ocasionadas.

PROGRAMA 22 noviembre 2019

● 09.00 h. ACREDITACIONES

● 9.30 h. PRESENTACIÓN con Mª Rosa Puchades , Vicerrectora de

Responsabilidad Social y Cooperación y Mau Monleón como Directora de la IV Jornada y moderadora.

● 10.00 h. CONFERENCIA “Fotoperiodismo y feminismo” por Eva Máñez.

● 11.15 h. CONFERENCIA “Violencia de género y prácticas artísticas” por Amparo Zacarés.

● 12.30 h. TELECONFERENCIA “La importancia de la voz” por Sara Fratini

● 13.45 h. PREGUNTAS, CONCLUSIONES Y CLAUSURA DE LA JORNADA con Mª Rosa Puchades, Mau Monleón, Felicia Puerta, Laura Mars, Asociación Alanna, Eva Máñez, Amparo Zacarés y Sara Fratini.

Organiza:

Arte Contra Violencia de Género ACVG

A través de una Propuesta de Acción Cultural (PAC 2019) del Área de Actividades Culturales de la Universitat Politècnica de València (UPV) con la colaboración del Vicerrectorado de Responsabilidad Social y Cooperación

Dentro de la Setmana del gènere, la igualtat i la diversitat, UPV

Coordina:

Mau Monleón Pradas

Laura Mars Carbó

Misael Cruz Ladrón de Guevara

Dirigido a:

Alumnado, profesorado, especialistas en violencia de género, artistas, otros profesionales del arte, miembros de asociaciones, miembros de plataformas, víctimas de la violencia de género, activistas, mujeres y hombres.

Más información:

ACVG www.artecontraviolenciadegenero.org

arteyactivismocontraviolencia@gmail.com

Biografías:

-Eva Máñez (València, 1971)

Eva Máñez fotoperiodista freelance y miembra del colectivo de periodistas y fotoperiodistas valencianas Les Beatrius.

Combina su labor profesional como fotoperiodista freelance con prácticas artísticas y de activismo social.

Actualmente se encuentra inmersa en un proyecto audiovisual sobre la recuperación de la memoria a través de fotografía y los álbumes familiares y otro a nivel internacional sobre la violencia hacia las mujeres y las estrategias de resistencia feminista en Perú y Bosnia.

Su exposición de fotografías de Haití fue expuesta en una veintena de lugares. Expuso en la Calcografía Nacional en la muestra colectiva “Madrid Capital Animal”. Ha expuesto individualmente en La Nau con el proyecto “Inclusives” sobre educación artística y personas en riesgo de exclusión y en el centro Cultural Rambleta con “Qui es Qui” una muestra de retratos de la sociedad valenciana.  Acaba de exponer su trabajo sobre las fosas de represaliados del franquismo de Paterna en la UPV y sobre la comunidad Trans de Cuzco, Perú en Las Naves. Forma parte del colectivo de mujeres fotoperiodistas “Dones Objetives” con las que ha participado en las exposiciones “Dones x Dones”, “Diverses” y “Ciutat de les Dones”. Ha participado en numerosas exposiciones colectivas como Fragments d’un any, muestra de fotoperiodismo valenciano, “Historias de VHIvidA”, (sobre personas portadoras de VIH), “Imágenes del poder” en el MUVIM o “Women in Work”, con una muestra de fotografías sobre el trabajo de las costureras en Camerún.

En el festival de arte Intramurs destacó por una intervención urbana audiovisual sobre la memoria de los vecinos de Nazaret y los procesos de gentrificación.

Ha colaborado con organizaciones de personas con enfermedad mental, gitanas, inmigrantes o con mujeres impartiendo cursos de fotografía como herramienta de autoconocimiento.

Es miembra del colectivo de mujeres comunicadoras feministas Les Beatrius nacido tras la marcha de las mujeres del pasado 8 de marzo.

Resumen de su conferencia:

Fotoperiodismo y feminismo

Los medios de comunicación son fundamentales a la hora de crear opinión, transmitir valores y prejuicios.  El machismo es algo que se da en todos los ámbitos de la sociedad y la prensa como parte de esta cultura los reproduce y refuerza el patriarcado. Las profesionales que trabajamos en ellos somos responsables también de como tratamos los temas de género. ¿Hay machismo en los medios?¿Cómo es la imagen que da la prensa de las mujeres?

La imagen es fundamental en los medios de comunicación y es básica la hora de interpretar la realidad. Pero el lenguaje audiovisual nunca es imparcial, siempre tiene el punto de vista de quien está tomando esa fotografía. De igual manera hay una responsabilidad en quien elige un tema o la inclusión de una foto u otra, el tamaño a la que aparece, en qué lugar del periódico, etc. Un punto de vista con perspectiva de género en la fotografía de prensa es básico para poder transformar la sociedad.

-Amparo Zacarés

Profesora de Estética y Teoría de las Artes (Universitat Jaume I) y del Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género Purificación Escribano. Doctora en Filosofía y Ciencias de la Educación por la Universitat de València y pertenece al  Círculo Internacional de Estudios sobre Vico de la Universidad de Sevilla. Sus investigaciones en el ámbito educativo se han dirigido hacia la didáctica del feminismo y en el ámbito de la estética, hacia la educación artística, la poética y la crítica. Es miembro de la Associació Valenciana de Crítics  d´Art (AVCA) , de la Sociedad de  Estética y Teoría de las Artes (SEyTA) y de la Assosiació Valenciana de Coeducació, entre sus publicaciones didácticas más renombradas se encuentra: La violencia de género explicada a mi hijo, libro reeditado en 2016 por la editorial Fineo de México en colaboración con la ONG Educadoressinfronteras.mx. En cuanto a sus contribuciones en el ámbito de la estética pueden citarse las más recientes: Santayana ́s Theory of Art, en George Santayana at 150. International Interpretations, Matthew Caleb Flamm, Giusseppe Patella & Jennifer A. Rea(eds), Lexington Books, 2013 ISBN 978-0-7391-8308-3– ISBN 978-0-7391-8309-9(electronic), así como La poética viquiana y su conexión con el arte participativo contemporáneo, en CUADERNOS SOBRE VICO – CIV.

Resumen de su conferencia:

Violencia de género y prácticas artísticas

El maltrato a las mujeres ha existido siempre pero el concepto «violencia de género» es nuevo. Nació en la década de los noventa del siglo pasado y supuso comprender la violencia contra las mujeres como un problema de Estado y de salud pública que atañe al bienestar de la sociedad entera.   Entender la importancia y la necesidad de este nuevo concepto es básico para ubicar las nuevas prácticas artísticas en torno al género, con las que se visibiliza la violencia estructural que sufren las mujeres y se denuncian los feminicidios.  Desde las prácticas textiles actuales, como las intervenciones performáticas de los colectivos contra los feminicidios, hasta los videojuegos que buscan otro imaginario visual alejado del modelo patriarcal, las mujeres artistas han contribuido a la sensibilización de esta lacra social a fin de combatirla y erradicarla. 

-Sara Fratini. (Venezuela,1985)

Artista e ilustradora.

A los tres años ya intentaba dibujar con los pies, pero al ver que no resultaba decidió cambiar los pies por las manos y desde entonces lleva un lápiz y un cuaderno a todas partes. Cursó la licenciatura de Bellas Artes en la Universidad Complutense de Madrid, estudios de ilustración en Nancy, Francia y Máster en Medios de Impresión Gráfica, Ilustración y Acuñación Artística UCLM / FNMT. Ha realizado murales en diferentes ciudades europeas. Desde 2012 se hace cargo de La Guarimba International Film Festival en el que organiza una exposición anual de carteles de artistas de todo el mundo y diferentes proyectos socioculturales.

Resumen de su conferencia:

La importancia de la voz.

Desde que somos pequeñas escuchamos lo que no debemos hacer, como debemos comportarnos. Aprendemos a vivir con una culpa que no entendemos muy bien si siempre estuvo dentro de nosotras, o sencillamente la aprendimos con el pasar de los años. Siempre pensé que tenía que seguir ciertas reglas, ser de un modo específico hasta que empecé a dibujar. Fue entonces, cuando escuché mi voz. En esta conferencia haremos un recorrido ilustrado por el proceso de reconocer la voz interior, de las inquietudes, de lo que callamos, del miedo y del largo proceso de aceptación.

-Mª Rosa Puchades Pla.

Vicerrectora de Responsabilidad Social y Cooperación

-Mau Monleón Pradas (València 1965)

Es Doctora y profesora en Bellas Artes, UPV, y Directora de la Plataforma de Lucha Contra la Violencia de Género. Artista interdisciplinar y activista, especializada en arte público. Se centra en los estudios feministas y de género prestando especial atención a las migraciones, el feminicidio, y la violencia simbólica. Utiliza el video, la fotografía, la escultura y la instalación, entre otros dispositivos. Como comisaria destacan sus proyectos In Out House. Circuitos de género y violencia en la era tecnológica (2015) y Women in Work. Mujer, arte y Trabajo en la Globalización (2017). Dirige el Congreso Internacional Mujer, Arte y Tecnología en la Nueva Esfera Pública, 2010; el Simposio Internacional Prácticas Artísticas en Contextos Urbanos, 2014; y los Ier y IIo Simposios sobre Arte y Activismo contra la violencia de género, 2015, 2016. Entre sus publicaciones cabe subrayar: La experiencia de los límites. Híbridos entre escultura y fotografía en la década de los ochenta (1999); AAVV, Nosotr@s hablamos. Superando discriminaciones en la adolescencia (2011);AAVV, In-Out House. Circuitos de género y violencia en la era tecnológica, la UPV y Pontevedra. (2012 y 2013); “Towards a Socio-Political Ethics of Art and Technology in the Era of Globalization. Fighting Gender Violence in the Public Sphere”, Critical Cartography of Art and Visuality in the Global Age. (2014); AAVV, Disculpen las molestias, el machismo mata (2015); “Arte participativo contra la violencia de género y la desigualdad entre los sexos”, ArtistAAs I (2016).

www.artecontraviolenciadegenero.org / www.maumonleon.es

PROGRAMA 2019

IV Jornada sobre Art i Activisme contra la Violència de Gènere.

Sobre art, fotoperiodisme, il·lustració i xarxes socials.

22 novembre 2019

Dins de la Setmana del gènere, la igualtat i la diversitat, UPV.

LLOC

Sala d’actes, Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica, UPV. Edifici 1E, Planta 0.

MATRÍCULA

Lliure assistència fins a completar aforament. Matrícula oberta fins al 20/11/19.

Nom complet i DNI a arteyactivismocontraviolencia@gmail.com, fins al dia 20 de novembre: 6 hores d’Activitats Específiques en el Doctorat Art: Producció i Recerca de la UPV. Obtenció de certificat per a assistents.

PROGRAMA 22 novembre 2019

● 09.00 h. ACREDITACIONS

● 9.30 h. PRESENTACIÓ amb Mª Rosa Puchades, Vicerectora de Responsabilitat Social i Cooperació i Mau Monleón com a directora de la Jornada i moderadora.

● 10.00 h. CONFERÈNCIA “Fotoperiodisme i feminisme” per Eva Máñez.

● 11.15 h. CONFERÈNCIA “Violència de gènere i pràctiques artístiques” per Amparo Zacarés.

● 12.30 h. TELECONFERÈNCIA “La importància de la veu” per Sara Fratini

● 13.45 h. PREGUNTES, CONCLUSIONS I CLAUSURA DE LA JORNADA

amb Mª Rosa Puchades, Mau Monleón,  Felicia Puerta, Laura Mars, Asociación Alanna, Eva Máñez, Amparo Zacarés i Sara Fratini.

Organitza:

Art Contra Violència de Gènere ACVG

A través d’una Proposta d’Acció Cultural (PAC 2019) de l’Àrea d’Activitats Culturals de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb la col·laboració del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació

Dins de la Setmana del gènere, la igualtat i la diversitat, UPV

Coordina:

Mau Monleón Pradas

Laura Mars Carbó

Misael Cruz Ladrón de Guevara

Dirigit a:

Alumnat, professorat, especialistes en violència de gènere, artistes, altres professionals de l’art, membres d’associacions, membres de plataformes, víctimes de la violència de gènere, activistes, dones i homes.

Més informació:

ACVG www.artecontraviolenciadegenero.org

arteyactivismocontraviolencia@gmail.com

Biografies:

-Eva Máñez (València, 1971)

Eva Máñez, fotoperiodista freelance i membra del col·lectiu de periodistes i fotoperiodistes valencianes Les Beatrius.

Combina la seua labor professional com a fotoperiodista freelance amb pràctiques artístiques i d’activisme social.

Actualment es troba immersa en un projecte audiovisual sobre la recuperació de la memòria a través de fotografia i els àlbums familiars i un altre a escala internacional sobre la violència cap a les dones i les estratègies de resistència feminista al Perú i Bòsnia.

La seua exposició de fotografies d’Haití va ser exposada en una vintena de llocs. Va exposar en la Calcografia Nacional en la mostra col·lectiva “Madrid Capital Animal”. Ha exposat individualment en La Nau amb el projecte “Inclusives” sobre educació artística i persones en risc d’exclusió i en el centre Cultural Rambleta amb “Qui és Qui” una mostra de retrats de la societat valenciana. Acaba d’exposar el seu treball sobre les fosses de represaliats del franquisme de Paterna en la UPV i sobre la comunitat Trans de Cuzco, el Perú en Les Naus. Forma part del col·lectiu de dones fotoperiodistes “Dones Objectivis” amb les que ha participat en les exposicions “Dones x Dones”, “Diverses” i “Ciutat dels Dons”. Ha participat en nombroses exposicions col·lectives com Fragments d’un any, mostra de fotoperiodisme valencià, “Històries de VHIvidA”, (sobre persones portadores de VIH), “Imágenes del poder”  en el MUVIM o “Women in Work” , amb una mostra de fotografies sobre el treball de les costureres a Camerun.

En el festival d’art Intramurs va destacar per una intervenció urbana audiovisual sobre la memòria dels veïns de Natzaret i els processos de gentrificació.

Ha col·laborat amb organitzacions de persones amb malaltia mental, gitanes, immigrants o amb dones impartint cursos de fotografia com a eina d’autoconeixement.

És membra del col·lectiu de dones comunicadores feministes Els Beatrius nascut després de la marxa de les dones del passat 8 de març.

Resum de la seua conferència:

Fotoperiodisme i feminisme

Els mitjans de comunicació són fonamentals a l’hora de crear opinió, transmetre valors i prejudicis. El masclisme és alguna cosa que es dóna en tots els àmbits de la societat i la premsa com a part d’aquesta cultura els reprodueix i reforça el patriarcat. Les professionals que treballem en ells som responsables també de com tractem els temes de gènere. Hi ha masclisme en els mitjans? Com és la imatge que dóna la premsa de les dones?

La imatge és fonamental en els mitjans de comunicació i és bàsica l’hora d’interpretar la realitat. Però el llenguatge audiovisual mai és imparcial, sempre té el punt de vista de qui està prenent aquesta fotografia. D’igual manera hi ha una responsabilitat en qui tria un tema o la inclusió d’una foto o una altra, la grandària a la qual apareix, en quin lloc del periòdic, etc. Un punt de vista amb perspectiva de gènere en la fotografia de premsa és bàsic per a poder transformar la societat.

-Amparo Zacarés

Professora d’Estètica i Teoria de les Arts (Universitat Jaume I) i de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano. Doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València i pertany al Cercle Internacional d’Estudis sobre Vico de la Universitat de Sevilla. Les seues recerques en l’àmbit educatiu s’han dirigit cap a la didàctica del feminisme i en l’àmbit de l’estètica, cap a l’educació artística, la poètica i la crítica. És membre de la Associació Valenciana de Crítics d´Art (AVCA) , de la Societat d’Estètica i Teoria de les Arts (SEyTA) i de la Associació Valenciana de Coeducació, entre les seues publicacions didàctiques més reconegudes es troba: La violència de gènere explicada al meu fill, llibre reeditat en 2016 per l’editorial Fineo de Mèxic en col·laboració amb l’ONG Educadoressinfronteras.mx. Quant a les seues contribucions en l’àmbit de l’estètica poden citar-se les més recents: Santayana ́s Theory of Art, en George Santayana at 150. International Interpretations, Matthew Caleb Flamm, Giusseppe Patella & Jennifer A. Rea(eds), Lexington Books, 2013 ISBN 978-0-7391-8308-3– ISBN 978-0-7391-8309-9(electronic), així com La poètica viquiana i la seua connexió amb l’art participatiu contemporani, en QUADERNS SOBRE VICO –CIV.

Resum de la seua conferència:

Violència de gènere i pràctiques artístiques

El maltractament a les dones ha existit sempre però el concepte «violència de gènere» és nou. Va néixer en la dècada dels noranta del segle passat i va suposar comprendre la violència contra les dones com un problema d’Estat i de salut pública que concerneix el benestar de la societat sencera. Entendre la importància i la necessitat d’aquest nou concepte és bàsic per a situar les noves pràctiques artístiques entorn del gènere, amb les quals es visibilitza la violència estructural que sofreixen les dones i es denuncien els feminicidis. Des de les pràctiques tèxtils actuals, com les intervencions performatives dels col·lectius contra els feminicidis, fins als videojocs que busquen un altre imaginari visual allunyat del model patriarcal, les dones artistes han contribuït a la sensibilització d’aquesta xacra social a fi de combatre-la i erradicar-la.

-Sara Fratini. (Veneçuela,1985)

Artista i il·lustradora.

Amb tres anys ja intentava dibuixar amb els peus, però en veure que no resultava va decidir canviar els peus per les mans i des de llavors porta un llapis i un quadern a totes parts. Va cursar la llicenciatura de Belles arts en la Universitat Complutense de Madrid, estudis d’il·lustració en Nancy, França i Màster en Mitjans d’Impressió Gràfica, Il·lustració i Encunyació

Artística UCLM / FNMT. Ha realitzat murals en diferents ciutats europees. Des de 2012 es fa càrrec de La Guarimba International Film Festival en el qual organitza una exposició anual de cartells d’artistes de tot el món i diferents projectes socioculturals.

Resum de la seua conferència:

La importància de la veu.

Des que som petites escoltem el que no hem de fer, com hem de comportar- nos. Aprenem a viure amb una culpa que no entenem molt bé si sempre va estar dins de nosaltres, o senzillament la vam aprendre amb el pas dels anys. Sempre vaig pensar que havia de seguir certes regles, ser d’una manera específica fins que vaig començar a dibuixar. Va ser llavors, quan vaig escoltar la meua veu. En aquesta conferència farem un recorregut il·lustrat pel procés de reconéixer la veu interior, de les inquietuds, del que callem, de la por i del llarg procés d’acceptació.

-Mau Monleón Pradas (València 1965)

És Doctora i professora en Belles arts, UPV, i Directora de la Plataforma de Lluita Contra la Violència de Gènere. Artista interdisciplinari i activista, especialitzada en art públic. Se centra en els estudis feministes i de gènere prestant especial atenció a les migracions, el feminicidi, i la violència simbòlica. Utilitza el vídeo, la fotografia, l’escultura i la instal·lació, entre altres dispositius. Com a comissària destaquen els seus projectes In Out House. Circuits de gènere i violència en l’era tecnològica (2015) i Women in Work. Dona, art i Treball en la Globalització (2017). Dirigeix el Congrés Internacional Dona, Art i Tecnologia en la Nova Esfera Pública, 2010; el Simposi Internacional Pràctiques Artístiques en Contextos Urbans, 2014; i els Ier i IIo Simposis sobre Art i Activisme contra la violència de gènere, 2015, 2016. Entre

les seues publicacions cal subratllar: L’experiència dels límits. Híbrids entre escultura i fotografia en la dècada dels vuitanta

(1999); AAVV, Nosotr@s hablamos. Superant discriminacions en l’adolescència (2011); AAVV, In-Out House. Circuits de gènere i violència en l’era tecnològica, la UPV i Pontevedra. (2012 i 2013); “Towards a Socio-

Political Ethics of Art and Technology in the Era of Globalization. Fighting Gend er Violence in the Public Sphere”, Critical Cartography of Art

and Visuality in the Global Age. (2014); AAVV, Disculpen les molèsties, el masclisme mata (2015); “Art participatiu contra la violència de gènere i la desigualtat entre els sexes”, ArtistAAs I (2016).

www.artecontraviolenciadegenero.org .

www.maumonleon.es

-Mª Rosa Puchades Pla.

Vicerectora de Responsabilitat Social i Cooperació